Planning Commission, March 4, 2014

Wellington

How many city boards does it take to divide a residential lot? At least two, it seems. The Planning Commission agreed to split this double lot on Wellington Road to preserve a stone wall on one side of the line. The BZA, however, must rule whether removing the red highlighted area leaves enough square footage in the remaining lot.

In contrast with the dual GianMarco’s /Exceptional Foundation decisions heard in February, there was only one item on tonight’s agenda. But special requests in the ongoing Wellington Road case had already been heard at least twice in BZA meetings since December 2012, and will be heard a third time this Thursday.

The case concerned adjusting the lot line between two lots owned by the same person at 1606 and 1608 Wellington Road.  The property owner, who lives at 1606, had previously received a setback variance to build a new house towards the back of 1608–a lot that now contains only a swimming pool.  She came before the Planning Commission today to shift the property line between the two lots to make sure an existing stone wall falls within the 1608 parcel.

Members present: Billy Higginbotham, Mike Brandt, Joe Falconer, James Ponseti, and James Riddle.

Members absent: Fred Azbik, Fred Hawkins, and Mark Woods.

Staff present:  Greg Cobb and Vanessa McGrath, Building, Planning & Zoning and Staff, and Donna Bridges, board secretary.

Audience attendance:  2

Postponed approving minutes: The commission didn’t approve the (lengthy) minutes of the Feb. 4, 2014, meeting, in which a controversial request to convert residential property into a commercial parking lot was rejected, but a request to rezone two houses for the Exceptional Foundation expansion was passed 7-1.

Approved with a contingency:  After a public hearing in which no one commented, the commission unanimously approved a lot line change (re-survey) between 1606 and 1608 Wellington Road that would subtract a 15 x 70 foot rectangle (indicated in red on the map) from 1606 Wellington and add it to the 1608 side, in order to preserve an existing stone wall on that lot.  The Planning Commission approval is contingent on the homeowner receiving a variance by the Board of Zoning Adjustment, because the reduction in the lot size of 1606 brings it below the lot size required by Neighborhood Preservation District standards (which are based on the sizes of nearby lots).  The request for the variance is scheduled to be heard by the BZA in two days, on Thursday, March 6.

The meeting was called to order at 6 p.m. and adjourned about 20 minutes later.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s